Dues llargues lluites per la llibertat

02.11.2018 11:13

Dues llargues lluites per la llibertat

El mes d’octubre ha acabat amb dues bones notícies per a les llibertats individuals.

A Turquia, el pastor protestant Andrew Brunson, que hi viva des de fa més de 20 anys amb la seva família, ha estat alliberat després de gairebé 2 anys de presó preventiva per suposada “col·laboració amb terroristes” i “espionatge”. Brunson sempre ha negat els fets, explicant que era totalment innocent, i que mai faria mal a Turquia, “un país que estimem”. El seu únic interès, va dir davant el jutge, era el de permetre que altres coneguessin la figura de Jesucrist.

 

El govern turc buscava obtenir rèdit polític amb els EUA (d’on Brunson és originari) enmig d’un estira-i a-fluixa diplomàtic. Finalment, la pressió internacional ha fet que el tribunal que el jutjava reconeixés que el cas no es sostenia. Després de mesos molt agonitzant, Andrew és lliure. Ja a casa, amb la seva família, ha explicat com llegir sobre el sofriment per l’evangeli d’altres abans que ell el va sostenir durant el temps de incomunicació en una presó d’alta seguretat.

 

Mentrestant, al Pakistan, un cas encara més greu. Asia Bibi, una mare de cinc fills, ha estat alliberada després de 8 anys de presó incomunicada. Tot per una suposada ofensa a l’Islam. Uns veïns, sabent que era cristiana, la van denunciar per tocar un got d’aigua que era només per a musulmans. També se l’acusava d’haver insultat al profeta Mahoma, una confessió forçada que va fer després de rebre una pallissa. Ha servit d’alguna cosa el suport internacional de milers de persones, inclosa la Unió Europea, que deia en una sessió plenària a finals d’octubre que “Asia Bibi està empresonada només per la seva fe cristiana”. El Tribunal Suprem, finalment, reconeixia que els testimonis de l’acusació eren contradictoris i que no hi havia proves raonables per condemnar a mort a la dona. Ara és lliure, però la realitat del Pakistan i altres països como Afganistan o l’Aràbia Saudita és la mateixa: no hi ha llibertats bàsiques com la d’escollir la religió que es vol professar.

 

L’alliberament de Brunson i de Bibi són llavors d’esperança en un món fosc. Tant de bo sapiguem, també aquí, defensar les llibertats de tothom, i valorem el tresor que tenim de viure en una Europa en la que els Drets Humans encara són tinguts en alta estima.

 

Joel Forster, periodista. (Església Evangèlica Sant Feliu de Guíxols)

PD. Per cert, la llibertat de l’Andrew i la Asia han estat notícia principal a mitjans de tot el món com la BBC, mentre que a Espanya amb prou feines han rebut atenció en espais secundaris.

 

—————

Volver