El tresor ignorat, per Joel Forster

30.04.2016 20:09

El tresor ignorat

Les llistes dels més venuts de Sant Jordi destaquen, com cada any, els “triomfadors” del Dia del llibre. Pocs, però, saben que el llibre més imprès al món en els últims 50 anys és la Bíblia, amb 3.900 milions d’exemplars (per davant de “El llibre Vermell” de Mao Tse Tung i la saga de novel·les Harry Potter, de J.K. Rowling).

La Bíblia, de fet, és una biblioteca (d’aquí l’arrel lèxica en comú) i es compon de 66 llibres. Hi trobem poesia, relats històrics, cartes i els 4 evangelis sobre el personatge central, Jesús.

Però, per què tant poca gent la llegeix? Algunes objeccions són: A. És un llibre per a missa, sense rellevància més enllà de la litúrgia. B. Les editorials no la presenten bé. C. No sabem per on començar a llegir-lo, sembla un text massa complicat.

Els tres arguments no són encertats del tot. La riquesa interna de la Bíblia fa que tingui moltíssimes aplicacions pràctiques actuals en matèria d’acció social, cultura, espiritualitat, etc. En segon lloc, hi ha traduccions actualitzades tant en disseny com en llenguatge (està la “Bíblia en Lenguatge Actual”) i a un preu inferior a 10 euros. Finalment, si un no sap per on començar, a l’església evangèlica per exemple, estan disposats a oferir orientació a qui es capbussa per primer cop en la Bíblia.

Si ens calen més arguments, estan els que donen 2 referents com Antonio Muñoz Molina (Príncep d’Astúries de Literatura) i Bono (cantant de la banda de rock U2). En una entrevista, fa dues setmanes, l’escriptor deia que la primera Bíblia en castellà (1569) és una “joia” al nivell del Quixot de Cervantes. “Hi ha coses imprescindibles de la existència que estan a la Bíblia i a cap altre lloc”, afegia Muñoz de Molina.

Bono també parlava, fa uns dies, de la influència que els Salms de la Bíblia han tingut en tota la seva música. Citava com a preferits els salms 40 i 23, que destaquen per ser “plenes d’una brutal honestedat”.

Amb la Bíblia tenim un tresor tot just a tocar. Per què no donar-li una nova oportunitat?

Joel Forster, Església Evangèlica Sant Feliu de Guíxols

—————

Volver