Els pobres més pobres, per Arnold Forster

10.06.2016 09:52

Els pobres més pobres

Les dades ho tornen a denunciar: 62 persones acumulen la mateixa riquesa que mitja humanitat. A Espanya l’1% de la població concentra més riquesa que el 80% més pobre (Oxfam Intermón, gener 2016).

Per què creix la desigualtat al món?

Segons l’economista de capçalera del moment, Thomas Piketty, la desigualtat creix al món per dues raons:

Primera, perquè el capitalisme és intrínsecament generador de desigualtat.

Segona, pel mal govern. Ell ho explica més refinadament. Diu: “pels canvis institucionals i els xocs polítics”.

Fa dos anys vaig presenciar un seminari de l’economista Dr. Michael Schluter sobre els principis bíblics per a construir la societat del segle XXI, en el qual plantejava dues maneres alternatives d’examinar 8 temes crucials:

La família, la propietat, la comunitat, el govern, les finances i l’economia, el treball i l’oci, i el benestar i la justícia.

Des d’una d’aquestes perspectives, el que prima és l’individualisme, mentre que des de l’altra és el tenir en compte lo social i les relacions justes i constructives en comunitat reflectides molt bé en el missatge de Jesús sobre el Regne de Déu (Evangeli Sant Mateu 22,37-40).

Una de les funcions que el poble d’Israel esperava dels reis explicats a l’Antic Testament era que fossin justos en les seves sentències.

Un rei just era un rei que governava per portar la justícia social i econòmica al seu poble. O dit amb altres paraules: que el bon govern del rei fes que la seva societat fos més igualitària i menys desigual.

Molts segles més tard, ens cal que un economista famós pel seu èxit de vendes (El Capital al segle XXI, Thomas Piketty, 2014) ens torni a dir el que la Bíblia no ha deixat de dir durant tot aquest temps: el bon govern és aquell que contribueix a disminuir les desigualtats socials.

Els pobres després de la crisi són més pobres i els rics més rics.

La Bíblia diu que això és el resultat del mal govern.

Proposta: Governants llegiu la Bíblia, us explicarà el que us cal saber.

 

Arnold Forster, Església Evangèlica Sant Feliu de Guíxols

—————

Volver