La paraula i altres sinònims

18.11.2014 16:45

La paraula i altres sinònims

Hi ha alguns passatges de la Paraula de Déu que tenen curiositats. El Salm 119 n’és un. Es podria explicar, per exemple, que és el capítol més llarg de la Bíblia, o que és un cant de 22 estrofes amb forma alfabètica acròstica, o que gairebé cadascun dels 176 versos conté el mot “llei”, “paraula” o un sinònim. Però allò que més em captiva és aquesta mena de “casualitats” que té la Bíblia... Què encertat que en el seu capítol més llarg es dediqui a elogiar-se a ella mateixa! L’autor es declara enamorat de la paraula que ve de Déu, vol conèixer-la i meditar en ella dia i nit.

Ara bé, quina rellevància té aquest salm avui en dia? Primer de tot, vull remarcar que s’ha de ser molt “motivat” i fer prova de força creativitat per escriure 176 versos (22 estrofes) al voltant d’una sola paraula (i el seus sinònims). En segon lloc, la paraula en sí és la que ens diferencia de la resta dels animals i és un dels estris de comunicació més importants.

Darrerament, es debat sobre la quantitat desmesurada d’informació que consumim (i qui diu informació, diu en general, paraules). Se sol criticar el fet que és informació poc treballada, inconnexa i sense interpretar. El flux d’informació és tan dens que no tenim temps de processar-lo i ens convertim en consumidors passius i superficials. La nostra capacitat de concentració i creativitat han disminuït i tampoc aconseguim establir prioritats: què és gra i què és palla? Tot sembla lògic, racional i mastegat, però no som capaços de lligar caps o recordar la penúltima notícia dels informatius. Tot sembla interessant, però res mereix que ens hi aturem més de 5 minuts.

De fet, una de les reflexions del salmista és aturar-se, meditar i aprofundir en la paraula. En un món on les comunicacions són constants, potser val la pena posar el mode “pausa”, apagar el telèfon, l’ordinador i la televisió i considerar allò que és important en la nostra vida.

Com a periodista i comunicadora, m’apassiona saber que Déu parla. I si Déu és un Déu que comunica, què rellevant és per al salmista i també per a nosaltres avui en dia! El vers 130 del salm diu:  “La teva paraula, explicada, dóna llum i l’entenen els senzills”.

Joëlle Philippe, Església Evangèlica Sant Feliu de Guíxols

—————

Volver