Ucraïna: buscant la pau

03.03.2014 17:26

Ucraïna: buscant la pau

En tota la crisi a Ucraïna, els mitjans ens han parlat molt sobre l’acció dels ciutadans contra la corrupció del president Yanukòvitx, amb tota mena de protestes a la plaça de la Independència (la ‘Maidan’). Però no hem sentit gaire d’una realitat molt interessant: el protagonisme de molts ciutadans cristians. Per exemple: vàries tendes d’oració per la pau del país han sigut lloc de trobada a la plaça central de Kiev ja des del desembre. Un altre exemple: les cartes i missatges que milers de creients han enviat a amics de tot el món demanant ajuda. I encara un cas més: el refugi en el que es van convertir moltes esglésies evangèliques durant els dies de màxima violència, acollint ferits i acompanyant en el dol les famílies dels joves morts per franctiradors.

Fa 5 anys, vaig conèixer la Iryna, una ucraïnesa universitària que venia a visitar a una amiga en comú a Barcelona. Fa 10 dies, tornàvem a saber d’ella. Per email, ens escrivia que tenia “els ulls cansats de plorar”, que pregava a Déu pel seu país enmig del conflicte i especialment ho feia pel seu pare, que era a la mateixa ‘Maidan’ lluitant per viure en una societat més democràtica.

Com ho demostra la Iryna, la fe en Déu no és una cosa que només ens afecta el diumenge, i per a temes que considerem “religiosos”. Déu, a la Bíblia, ens mostra també la seva preocupació per la justícia a les ciutats, la cura de les persones desfavorides. A les pàgines de les Escriptures hi podem llegir també passatges complets que denuncien la opressió dels jutges corruptes i dels governants que s’omplen les butxaques.

Mentre escric aquestes línies, la tensió allà és cada vegada més alta. Es despleguen tropes russes al país i el nou govern ucraïnès crida a files el seu exèrcit i als reservistes. Ara, més que mai, podem demanar a Déu que doni al poble d’Ucraïna, tant dividit en aquests moments, una pau que sobrepassa la raó i les emocions humanes.

Joel Forster, Església Evangèlica Sant Feliu de Guíxols

—————

Volver