Identitat, per Joel Forster

04.12.2015 11:10

Identitat

Dels atacs de París ja n’hem vist totes les imatges. Als informatius especials i al Twitter. Ara, és moment de preguntar-se: “Quina ha de ser la resposta d’Europa?”. Alguns aposten per anar pel dret i acabar amb els jihadistes allà on siguin. D’altres parlen de més integració de tots els ciutadans europeus per evitar la radicalització dels joves. També hi ha veus, poques, que consideren que cal tancar la porta a tots els refugiats.

Però alguns es fan una altre pregunta. A on ha anat a parar la base espiritual que va convertir Europa en el que és ara? I per què ara, de cop, tots els valors europeus sembla que s’esfondren?

Unes setmanes abans de l’atac de París, la presidenta alemanya Angela Merkel – de visita a la Universitat de Berna- contestava a una pregunta sobre la pèrdua d’identitat d’Europa. Opinava que el problema no és la suposada islamització d’Europa. El veritable problema, opinava, és la àmplia majoria d’europeus que ja “no coneixen les seves pròpies arrels”. I proposava que “cal més gent que tingui el valor de dir: ‘sóc cristià’”.

El pare de la Unió Europea Robert Schumann ja fa anys advertia que el projecte europeu no funcionaria sense tenir una “ànima”. L’autor Jeff Fountain escrivia en la mateixa direcció en un article al diari Evangelical Focus. Europa, deia, s’ha convertit en una “casa okupa”. Els ciutadans vivim en un edifici construït sobre fonaments cristians, però no volem saber-ne res dels qui el van construir.

Un arbre tallat d’arrel manté un temps la seva aparença de fortalesa. Però passat un temps, tothom pot veure com s’ha assecat. Amb Europa podria estar passant el mateix. Fa ja dècades que parlem d’un continent “post-cristià”. No ens cal una ànima per seguir creixent, diem. Però arriba un moment en què el nostre arbre ha perdut la capacitat de produir fruits. I fer caure el nostre tronc ja no és tasca impossible. Per retrobar la nostra identitat, potser ara és el moment de fer-nos dues preguntes. A on vas Europa? I d’on véns?

Joel Forster, Església Evangèlica Sant Feliu de Guíxols

—————

Volver