Reportaje sobre el cineforum Nefarious y seguido coloquio

25.11.2013 19:17

 

L’esclavitud del segle XXI: projecció d’un documental sobre tràfic de persones i prostitució dins del cicle contra la violència de gènere

El dilluns 25 de novembre és el dia internacional contra la violència de gènere. Aquesta violència ocupa un espai important en els mitjans de comunicació però en general, només sota la forma domèstica o de parella. No obstant això, dins d’aquest gran paraigües que és la violència contra les dones, hi ha un tema poc conegut, però molt actual: el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual. Dins del cicle d’activitats que oferia l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols pel dia contra la violència de gènere, el divendres passat es va projectar a la sala d’actes de la Biblioteca el documental “Nefarious”, que parla sobre el tràfic de persones a nivell mundial, l’explotació sexual i el seu vincle amb la prostitució i que va comptar amb la col·laboració de l’Església Evangèlica de Sant Feliu de Guíxols, l’ONG Esclavitud XXI i el SIAD (Servei d’Igualtat i d’Atenció a les Dones).  

Després del documental, es va obrir un petit debat sobre la situació de la trata de persones a Espanya. En el col·loqui van participar Daniel Banegas, director de la ONG Esclavitud XXI que lluita per conscienciar la societat sobre el tràfic de persones, Xavier Tripiana, Caporal de la Unitat Central de Trata d’Éssers Humans dels Mossos d’Esquadra, l’advocat Lluís Frigola, expert en dret penal, que va exposar el marc legal de la prostitució a Espanya i la periodista Joëlle Philippe, que va moderar les preguntes dels assistents.

El tràfic de persones és un dels negocis il·legals que més està creixent avui en dia. El caporal Xavier Tripiana, que investiga aquestes màfies, va exemplificar: “Un quilo de drogues es ven una vegada mentre que una dona es pot anar venent una vegada i una altra”. La dificultat radica en la mobilitat d’aquestes víctimes, que les màfies van desplaçant a conveniència, que sovint no parlen l’idioma, no tenen papers i estan amenaçades. La persecució, però sobretot condemna dels delinqüents és difícil perquè la majoria de dones prostituïdes es nega a declarar en els judicis per por a represàlies. Lluís Frigola va remarcar que el marc legal, tot i ser “abolicionista” perquè prohibeix que una persona aliena es lucri de la prostitució d’una dona (proxenetisme), no ofereix cap mena protecció a les dones que exerceixen.

Finalment, Daniel Banegas va remarcar que era important conscienciar la societat d’un problema real, perquè la majoria de gent no sap que es calcula que un 90% de les prostitutes són explotades. “Ni que fossin la meitat, un 50%, estem parlant de moltes persones que estan patint”, va explicar insistint en el concepte “dones prostituïdes” enlloc de “prostitutes”. L’acte va comptar amb la participació activa d’unes 50 persones i la presentació i cloenda per part de la regidora d’acció social Verònica Lahoya.     Joëlle Philippe

—————

Volver