Sobre ètica i moral

17.08.2015 19:25

Sobre ètica i moral

Molta gent d’aquest país està ressentida amb la religió, al·legant amb raó un passat fosc de connivència entre l’església i els totalitarismes polítics en cerca del poder.

Però molt pocs són conscients que la base ètica i moral de la seva crítica té com a origen precisament els ideals cristians: l’amor desinteressat, la defensa del feble i el pobre, la no violència...

Les aspiracions de justícia social, els ideals d’igualtat entre persones, tan arrelats a les nostres societats occidentals, han estat apresos de l’evangeli des del començament de la cristianització. Però la nostra cultura ho té tan assumit que ha oblidat totalment −o no se’n vol recordar– que la nostra principal font d’inspiració moral es allà, i en particular a les extraordinàries ensenyances de Jesús, que ens conviden a preocupar-nos del proïsme més que d’un mateix.

Més aviat preferim pensar que aquests valors morals son intuïtius i universals. Això es fals. Només cal observar que altres societats o altres cultures valoren conceptes força diferents.

Per exemple, pensem que la indignació provocada per la corrupció generalitzada del sistema polític, per les desigualtats socials creixents que generen la globalització i el capitalisme salvatge, per la degradació del medi ambient, és un sentiment obvi i natural que tothom té a dins seu. Si fos així, la corrupció i la injustícia haurien deixat d’existir des de fa temps.

Més aviat clamem per justícia quan nosaltres som víctimes d’una injustícia, però callem quan en som els beneficiaris.

En aquest sentit és significatiu que amb una certa remissió de la crisi, els sondeigs indiquen un repunt dels partits tradicionals en detriment dels nous partits alternatius que no fa gaire havien crescut tant en intenció de vots. És un reflex de l’actitud del ciutadà mitjà: “mentre jo pugui treure les meves castanyes del foc, les injustícies socials, la corrupció, bueno...”

Ja no hi ha ideals i és poc probable que res no millori en aquesta situació.

I si aspirem realment a un canvi, no serà que hauríem d’indagar les fonts dels nostres valors ètics i morals, és a dir el cristianisme autèntic?

B.P. Església Evangèlica St Feliu 

—————

Volver